E-poslovanje – vidite li prvo prilike ili prepreke?

E-poslovanje je jedan od onih termina koji može značiti štogod govornik želi da znači u danom trenutku, tako ćete na različitim mjestima vidjeti razne iteracije iste stvari. Jedini termin koji se utapa u većem broju definicija od e-poslovanja jest digitalna transformacija – od nabave novog skenera u uredu i ironičnog uzvika kolega pa sve do elektroničke razmjene dokumenata, ozbiljnije kognitivne analitike, IoT-a i industrije 4.0 – digitalna transformacija vrišti na sve strane. Ako zbilja želite potpuno oglodati meso digitalne transformacije u svim industrijama, preporučujem vrhunski blog (iako je više e-book) na tu temu. Upozoravam samo, ovaj blog nije nešto što ćete proći u par minuta, minimum dvije do tri šalice kave i karantena od vanjskih utjecaja.

Najšira definicija i e-poslovanja i digitalne transformacije može se zapravo svesti na istu potrebu – unapređenje poslovanja putem novih tehnologija. Na prvi pogled ovaj cijeli izraz zvuči pozitivno:

Unapređenje + nove tehnologije = “Super, bit ću brži, bolji, jači na tržištu!”

Ovdje se sad javlja ključna razlika između tvrtki koje uvijek vide prilike i onih koji na svakom uglu vide prepreke. Unutarnji monolog tvrtke “Prepreke” nakon što se predloži transformacijska ideja glasi:

“Sve je to OK, ali koliko to košta?”
“Ali naš je cijeli proces poslovanja naslijeđen i ukorijenjen, takva promjena je preveliki zalogaj.”
“Naši poslovni partneri nas ne mogu tehnološki pratiti.”
“Nemamo vremena educirati zaposlenike.”

Daleko od toga da svaka tvrtka nije dužna postavljati pitanja, posložiti svoju financijsku strukturu i sve pomno isplanirati, ali često do toga uopće ni ne dođe jer se popis prepreka samo niže, vrijeme prolazi, a nemilosrdnost tržišne utrke je veća svakim kvartalom i odjednom vas prestignu trkači kojima ste vi bili uzor.

Deloitte je napravio video koji na simpatičan način prikazuje putovanje svake tvrtke dok pokušava navigirati promjenama vezanim za smjer poslovanja, očekivanja korisnika i unutarnje procese:

 

 

Primjer treba uzeti kao širu metaforu, jer ako se zadržimo na diskusiji o zlom glutenu, promašit ćemo poantu. Promjena je neizbježna, možemo je ili oplakivati ili vidjeti kao katalizator razvoja.

Ta spoznaja je zapravo najbitnija u današnjem tempu napretka, sve ostalo je kasnije lakše posložiti uz stalno promišljanje o omjeru isplativosti i učinkovitosti.

U primjeru elektroničke razmjene dokumenata i digitalne arhive taj omjer je vrlo proziran i vrlo jednostavno se može izračunati ušteda vremena, a troškovi arhiviranja se smanjuju čak do 75%.

Birokrativni aspekt poslovanja robuje i guši se u papirima, ali danas zbilja više nema potrebe za time. Dostupni su prokušani alati koji mogu eliminirati usporenost procesa, ljudsku pogrešku te su prilagodljivi tvrtkama s integriranim ERP sustavom, kao i manjim tvrtkama, ali i najbitnije od svega, imaju i isplativ odgovor na pitanje: “Sve je to OK, ali koliko to košta?”

E-poslovanje je na razini Europe u jednoj zrelijoj fazi, ali i dalje nije optimalno, stoga EU već neko vrijeme daje smjernice i preporuke za transformaciju poslovanja, kao i rokove implementacije za državne institucije. Ali mandat Europe nije glavni razlog zašto biste trebali prijeći na e-poslovanje. Glavni razlog trebao bi reflektirati vašu unutarnju filozofiju tvrtke koja vidi priliku za rast i ubrzanjem procesa jer vaše vrijeme se može puno bolje iskoristiti za stvarne izazove vaše industrije i vaših korisnika.

Pitanje je onda: “Kakav pekar/ica vi želite biti?” Želite li i dalje imati poslovanje na koje je ostatak svijeta odjednom razvio alergiju? Ili želite biti snažan konkurent koji ne samo da se ne boji promjene, već je spremno zaziva sa spoznajom da je promjena zbilja jedino što je postojano?

Autor: Nino Strajher, direktor, Omnizon Networks


Ako želite pratiti redovite teme iz svijeta elektroničke razmjene dokumenata, zanimljivosti iz područja novih tehnologija i optimizacijskih rješenja, pratite nas na LinkedInu, Facebooku ili se pretplatite na naš blog.